ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ

Четци за електронни книги

Написано от: ArtDesign - сеп• 14•12

Тук ще ви запознаем с последните изделия на водещи производители на четци за електронни книги. Информацията е взета от българския търговски сайт, http://shop.myebook.bg/index.php. Подбрали сме четци с възможно най-достъпни цени за българския потребител.

Производител            Изделие(марка)                 Цена

Amazon                              (Kindle 4)                          280 лв.

 

Новото поколение Kindle 4 (или както е обявен на сайта на Amazon само Kindle) е с дисплей с контраст 10:1, без отблясъци и гарантирана липса на слънчев ефект. Значително са намалени габаритните размери и теглото на устройството (18% по-малък и 30% по-лек в сравнение с Kindle 3), като е запазен 6″ eInk екран. Вградения WiFi модем позволява връзка с интернет без ограничения, навсякъде където има достъп до безжичен интернет (както в къщи така и по време на пътуване). В новото поколение Kindle 4 е запазен добре известният ни “експериментален”  WebKit базиран браузер позволяващ свободното браузване в интернет.

Радостното за българските потребители е запазената перфектна поддръжката на кирилица. Достатъчно е файловете да са в PDF или .mobi формат. (Повече подробности за конвертирането от .fb2/ePub в .mobi може да прочетете в нашия форум.)

По отношение на дизайна освен пълната липса на хардуерна клавиатура промяна са претърпели и бутоните за прелистване. Те са разположени странично на корпуса.

Благодарение на безжичната връзка, не е необходимо да разполагате с компютър за да закупите/свалите поредната нова книга за Вашият Kindle за по-малко от 60 секунди (ако ползвате сайта на Amazon.

Създавайки си акаунт в Amazon Вие получавате и възможността за архивиране на закупените електронни книги, така че да не се притеснявате при повреда или подмяна на Вашия четец за електронни книги Kindle.

Благодарение на вградената Facebook и Twitter интеграция, Вие може да споделяте любимите си пасажи от четената от Вас книга с роднини и приятели.

 Технически данни:

Дисплей

6? E Ink® 167 ppi, 800?600 (стъклен), контраст 10:1

Цветност (нива на сиво)

16 за текст и картинки

Вградена Памет

2 GB, 1,25 GB на разположение на потребителя

Интерфейс

USB 2.0 (micro-B connector)

Аудио изход

не

Формати за книги

Kindle (AZW), TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC; HTML, DOC, JPEG, GIF, PNG, BMP след конвертиране

Формати за изображения

JPEG, GIF, PNG, BMP след конвертиране

Формати за музика

не

G-сензор

не

Тъчскрин

не

Безжична връзка

WiFi 802.11b/g/n (WEP, WPA и WPA2 security),Wi-Fi Protected Setup (WPS)

Цветове на корпуса

сив

Габаритни размери

166 x 114 x 8,7 мм

Тегло

170 гр.

Barnes & Noble          (NOOK Simple Touch)           278 лв.

Новото поколение NOOK - NOOK Touch е оборудвано с най-добрият eInk дисплей на пазара Pearl с контраст 10:1 + тъчскрийн. Екрана е без отблясъци и гарантирана липса на слънчев ефект. Значително са намалени габаритните размери и теглото на устройството, като е запазен 6″ eInk екран и е постигнато тегло само 212 грама. Вградения WiFi модем е с повишена скорост (поддръжка на 802.11b/g/n) и позволява връзка с интернет без ограничения, навсякъде където има достъп до безжичен интернет (както в къщи така и по време на пътуване).

Най-голямо подобрение в модела е значително повишената скорост на работа на устройството благодарение на използвания 800MHz Texas Instruments процесор. Скоростта на прелистване на страниците също е значително подобрена, като е дадена възможност пълното опресняване на екрана да се извършва на всеки 6 страници.

Това което може би най-много интересува българските потребители е въпроса за поддръжката на кирилица. NOOK Touch поддържа перфектно кирилица! При използване на ePub формат устройството показва кирилските символи независимо дали файла е с или без вградени шрифтове.

Благодарение на тъчскрийн екрана е избегнато и дразнещото щракане на бутоните при прелистването на страница. Вече няма да безпокоите околните при четене цяла нощ в тиха обстановка.

За ползващите английски език има вграден Английско – Английски тълковен речник.

Благодарение на вградената Facebook и Twitter интеграция, Вие може да споделяте любимите си пасажи от четената от Вас книга с роднини и приятели.

Технически данни:

Дисплей

6? Pearl E Ink® Тъчскрийн, 167 ppi, 800?600 (стъклен), контраст 10:1

Цветност (нива на сиво)

16 за текст и картинки

Вградена Памет

2 GB, 1GB на разположение на потребителя (750 MB резервирани за съдържание от B&N)

 Слот за памет

microSD до 32GB

Интерфейс

USB 2.0 (micro-B connector)

Аудио изход

не

Формати за книги

ePub, PDF, ePub с DRM, PDF с DRM

Формати за изображения

JPG, GIF, PNG и BMP

Формати за музика

не

G-сензор

не

Тъчскрин

да

Безжична връзка

WiFi 802.11b/g/n (WEP, WPA и WPA2 security)

Цветове на корпуса

графит

Габаритни размери

165 x 126,6 x 12 мм

Тегло

212 гр.

PocketBook                         (PocketBook Touch)                                320 лв.

 PocketBook Touch — е устройство за четене, съчетаващо всички най–добри и важни характеристики на съвременните ридъри. Управлението на устройството е лесно, приятно и удобно, благодарение на мултисензорния дисплей и уникалния интерфейс. eInk Pearlекрана прави текстовете на електронните книги по-наситени и контрастни. Смяната на изображенията и прелистването стават по бързо, поради високата скорост на обновяване на екрана. Елегантността, тънкия корпус, приятния на пипане заден панел и и високото качество на материалите и изработката на устройството, създават усещане за комфорт и удоволствие при използването на PocketBook Touch.

PocketBook Touch разполага с 6″- инчов дисплей, базиран на технологията eInk® Pearl с резолюция 800x600px. Отличителна черта на този екран е минималното енергопотребление и максималното визуално сходство със стандартната хартия. Освен това, екрана поддържа 16 градации на сивото, което позволява изобразяването на сложни текстове и илюстрации.

В сравнение с обикновените дисплеи (LCT, TFT, …), при E-Ink отсъства трептенето, предизвикващо напрежение на очите. В следствие на това, при четене очите се уморяват по-бавно отколкото при използване на електронни устройства с други типове екрани (телефон, ноутбук, или компютър). От такъв екран можете да четете с часове без да се притеснявате за зрението си.

Управлението на PocketBook Touch е лесно, приятно и удобно благодарение на мултисензорния дисплей и уникалния интерфейс.
PocketBook Touch работи с мощен Freescale процесор с честота 800 MHz, който гарантира висока скорост на работа на устройството при използването на всички приложения. Благодарение на мощния процесор можете да да отворите няколко книги или приложения (браузър или плеър) едновременно.

Капацитета на литиево–полимерната батерия е 1100 mAh. Eдно зареждане на батерията е достатъчно, за да прочетете 8000 страници. Устройството може да работи един месец без презареждане, ако е изключен WiFi модула.

Модела PocketBook Touch се отличава с обичайната за всички модели PocketBook поддръжка на много формати. Устройството поддържа 15 текстови формата: EPUB DRM, EPUB, PDF DRM, PDF (до версия 1.6. включително), FB2, FB2.ZIP, TXT, DJVU, HTM, HTML, DOC, DOCX, RTF, CHM, TCR и четири графични – JPEG, BMP, PNG, TIFF.

Електронният четец поддържа функцията за преобразуване на текста в глас - Text-to-Speech, която може да Ви прочете книгата на 4 езика от 26-те достъпни за зареждане през сайта. За съжаление на българските потребители, българския език не е включен в достъпните 26 езика.
Предварително заредените речници ABBYY® Lingvo, ще Ви помогнат бързо да намерите значението на непознатите думи, без да затваряте книгата.

Електронния четец PocketBook Touch осигурява бърз достъп до Интернет. В кафето, хотела, на летището или на други обществени места можете да ползвате WiFi връзката за достъп до Интернет, благодарение на вградения модул WLAN 802.11 b/g/n.

Технически данни:

Дисплей

6″ E Ink® Pearl, 166 dpi, 800?600 (стъклен)

Цветност (нива на сиво)

16 за изображения/4 за текст

Процесор

Freescale 800МHz

Оперативна памет

128 MB

Flash-памет

2 GB

Интерфейс

microUSB (12Mb/s)

Слот за памет

microSD до 32GB

Акумулатор

Li-Polymer (1100 mAh) до 8000 прелиствания с едно зареждане

Аудио изход

3,5 mm audio жак

Формати за книги

EPUB DRM, PDF DRM, HTML, DJVU, RTF, TXT, PRC, CHM, DOC, TCR, FB2, FB2.ZIP

Формати за изображения

JPEG, BMP, PNG, TIFF

Формати за архиви

ZIP, FB2.zip

Формати за музика

MP3

G-сензор

не

Тъчскрин

капацитивен мултитъч

Безжична връзка

WiFi 802.11 b/g/n

Цветове на корпуса

тъмносив, бял

Габаритни размери

175 х 114,5 х 9,5 мм мм

Тегло

195 гр.

SONY                                     (SONY Reader PRS T1)                365 лв.

 

Наследника на популярния модел SONY PRS650, SONY PRS Т1 е истински шедьовър в областта на четците за електронни книги. В разработката му производителя е вложил множество иновативни решения доближаващи четеца до традиционният начин на употреба на класическите хартиени книги, като същевременно е запазил добрите качества на предходния модел.

Благодарение 6″ eInk Pearl мултитъчскрийн дисплей с контраст 10:1 и матова повърхност, качеството на изображението е високо позволявайки четене дори и при пряка слънчева светлина. Прелистването на страниците наподобява това при хартиената книга. Достатъчно е само да плъзнете пръста си по екрана за да се появи следващата страница. С помощта на прилежащия стилус Вие може да подчертавате пасажи от текста, както и да водите бележки върху него.

Може би най-сериозната промяна, която е претърпял четеца е поддръжката на повече езици (Английски, Френски, Немски, Холандски, Испански и Италиански за менюто, както и 12 езика за вградените речници).

За щастие на българските потребители е добавена и поддръжката на кирилица за книгите в ePub формат.

Реализирана функцията Pinch to Zoom позната ни от мобилните телефони и таблетите, позволяваща бързо и лесно увеличаване на части от екрана, без да е необходимо да се борави с менютата на четеца.

Новост в устройствата за четене на електронни книги базирани на eInk технологията е и възможността за промяна на контраста и яркостта на екрана с цел да нагодите изображението към личните си предпочитания.

Речници: предварително инсталирани The New Oxford American Dictionary, Second Edition и Oxford Dictionary of English, Revised Edition и още 10 вградени мултиезични речника (French, German, Spanish, Dutch и Italian).

Шрифтове: разполагате с възможност за избор на 6 вградени шрифта, както и за промяна на размера им на осем фиксирани стъпки.

Впечатляващо е качеството и функционалността на вградения браузер, позволяващ свободно сърфиране из интернет, като и безпроблемно закупуване и заемане на електронни книги.

Не на последно място трябва да се подчертае и съвместимостта на SONY PRS T1 с болшинството световни платени и безплатни библиотеки за електронни книги (в това число и с всички български сайтове за платено и безплатно съдържание).

Технически данни:

Дисплей

6? E Ink® Pearl, 800?600 (стъклен)

Цветност (нива на сиво)

16 за картинки и текст

Процесор

800MHz Freescale ARMv7

Оперативна памет

256 MB

Flash-памет

2 GB (1,3 GB – на разположение)

Интерфейс

microUSB (12Mb/s)

Слот за памет

microSD (до 32GB)

Акумулатор

Lithium-Ion battery: 1600 mAh до 14 000 прелиствания с едно зареждане

Аудио изход

3,5 mm stereo

Формати за книги

DRM защитени формати: ePub (Adobe DRM protected), PDF (Adobe DRM protected)
Незащитени формати: ePub, PDF, TXT

Формати за изображения

JPEG, PNG, GIF, BMP

Формати за архиви

не

Формати за музика

MP3, AAC

G-сензор

не

Тъчскрин

да

Безжична връзка

Wi-Fi 802.11 b/g/n

Цветове на корпуса

черен, бял, червен

Габаритни размери

110 x 173 x 8,9 мм

Тегло

168 гр.

Prestigio                    (Prestigio PER3162B)                 250 лв.

Четеца за електронни книги Prestigio PER3162B е базиран на висококачествен eInk екран позволяващ Ви да четете дори и при силна слънчева светлина. Малките размери и тегло правят лекетронната книга на Prestigio един чудесен спътник по време на пътуване и почивка. Благодарение на вградения аудиоплейър Вие може да се наслаждавате на любимата си музика, докато четете поредната интригуваща книга, навсякъде и по всяко време.

Допълнителни функции:

Промяна размера на шрифта на 3 стъпки

Технически данни:

Дисплей

6? E Ink® eInk, 800?600 (стъкло)

Цветност (нива на сиво)

8 за картинки и за текст

Процесор

ROCKCHIP RK2706B, ARM7EJC + DSP

Оперативна памет

16MB SDRAM

Flash-памет

2GB Nand Flash

Интерфейс

micro USB (12Mb/s)

Слот за памет

MicroSD (MicroSDHC до 32MB)

Акумулатор

1400MAh (eBook: 4000 прелиствания на страници)

Аудио изход

3.5 mm stereo

Формати за книги

TXT, LRC, PDB, PDF, HTML, FB2, EUPB, WTXT

Формати за изображения

JPG, BMP

Формати за архиви

не

Формати за музика

MP3, WMA, WAV, FLAC, AAC, OGG

G-сензор

Да

Тъчскрин

Не

Безжична връзка

Не

Цветове на корпуса

черен

Габаритни размери

172,5 X 120,6 X 9,0 мм

Тегло

170 гр.

Kobo                             (Kobo Touch)                          275 лв.

Четецът за електронни книги Kobo Touch eReader е елегантно, леко и компактно устройство, оборудването с качествен eInk Pearl тъчскрийн екран. Гърба му е мек и приятен на допир, като е реализиран в 3 цветови решения (сребрист, син и лилав). Имате възможност да споделяте в Facebook и Tweeter книгите, които четете. На разположение са 11 Font Styles, 24 големини.

За повече информация посетете нашия форум.

За допълнителна информация посетете официалната страница на продукта.

Технически данни:

Дисплей

6? E Ink® Pearl, 800?600

Цветност (нива на сиво)

16 за картинки и текст

Процесор

800 MHz Freescale i.MX508

Оперативна памет

N/A

Flash-памет

2 GB (1 GB – на разположение)

Интерфейс

microUSB (12Mb/s)

Слот за памет

microSD (до 32GB)

Акумулатор

Lithium-Ion battery: 1600 mAh

Аудио изход

не

Формати за книги

DRM защитени формати: ePub (Adobe DRM protected), PDF (Adobe DRM protected)
Незащитени формати: ePub, PDF, TXT, mobi, HTML, RTF

Формати за изображения

JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF

Формати за архиви

не

Формати за музика

не

G-сензор

не

Тъчскрин

да

Безжична връзка

Wi-Fi 802.11 b/g/n

Цветове на корпуса

корпус: бял; гръб: син, лилав, сребрист

Габаритни размери

114 х 165 х 10 мм

Тегло

185 гр.

iRiver                             (iRiver StoryHD)                     299 лв. 

iRiver STORY HD EB07 е единственото устройство за четене на електронни книги на нашия пазар с 6″ eInk XGA екран и QWERTY клавиатура.

Допълнителни функции:

 • Речник Collins;
 • Дневник;
 • Бележник;
 • Търсене;
 • QWERTY клавиатура за въвеждане на текст.
 • Завъртане съдържанието на книгата (Portret/Landscape)
 • Изключително тънък корпус
 • Олекотен дизайн
 • Време за зареждане: приблизително 4.5 часа

Технически данни:

Дисплей

6? E Ink® , XGA, 1024?768 (стъклен)

Цветност (нива на сиво)

8

Процесор

ARM11 533MHz

Оперативна памет

N/A

Flash-памет

2GB

Интерфейс

miniUSB

Слот за памет

SD (SDHC до 32GB)

Акумулатор

Li-Polymer (1800 mAh)

Аудио изход

3.5 мм stereo

Формати за книги

EPUB, PDF, FB2, TXT, DOC, PPT, ZLS, HWP

Формати за изображения

JPEG, BMP, GIF

Формати за архиви

ZIP

Формати за музика

MP3, WMA, OGG

G-сензор

не

Тъчскрин

не

Безжична връзка

не

Цветове на корпуса

бял

Габаритни размери

203,5 x 127 x 9,3 мм

Тегло

284 гр.

ECTACO                       (jetBook Color Edu.12)                980 лв.

jetBook Color е първия в света цветен четец за електронни книги базиран на революционната технология Triton Color eInk (цветно електронно мастило) щадяща зрението при продължително четене. Също така той е и първият четец насочен основно към образователната сфера. jetBook Color предоставя на преподавателите и учениците (студентите) възможността да разполагат по всяко време с огромно количество литература, учебници и помагала, в едно относително портативно и леко електронно устройство, като същевременно пестят немалка сума пари.

jetBook Color е създаден с мисъл за потребителя. В него са заложени множество спомагателни функции, като например водене на списък с ангажименти и задачи, възможност за проверка на възложените домашни, въвеждане на напомнящи бележки, калкулатори, речници, …
Всичко това заедно с богатия набор от поддържани формати и изключително дългият живот на батерията прави jetBook Color едно много подходящо устройство с приложение както за образователни нужди, така също и за работа с бизнес документи, четене за удоволствие и за още много други приложения.

Допълнителни възможности:

 • Качване на собствени документи;
 • Web браузер*;
 • Функцията за изговаряне на глас – Text-to-Speech;
 • Възможност за подчертаване и маркиране на текст;
 • Цялостен интерактивен SAT курс;
 • Конвертор за метрични единици;
 • Двупосочни речници за 180 езика (Cross translator);
 • Курс по бързо четене;
 • Oxford® речници;
 • Илюстровани речници;
 • Говорящи речници;
 • Курс по английска граматика;
 • Курсове по граматика на няколко езика;
 • Възможност за запис на говор и анализ на произношението (модул за разпознаване на реч на няколко езика);
 • Лингвистични кръстословици;
 • Учебни материали по математика, химия, биология, география и природни науки;
 • Интерактивна периодична система на химичните елементи (Менделеева таблица);
 • Технология за разпознаване на ръкописен текст
 • Графични и инженерни калкулатори;
 • Игри;
 • и др.

Технически данни:

Дисплей

9,7? Triton Color E Ink® 200 dpi, 1600?1200 (стъклен), контраст 10:1

Цветност

4096 цвята + 4 нива на сиво за текст

Процесор

Freescale i.MX508 800MHz

Оперативна памет

NA

Flash-памет

4 GB

Интерфейс

microUSB (12Mb/s)

Слот за памет

microSD до 32GB

Акумулатор

Li-Polymer (2350 mAh) до 10 000 прелиствания с едно зареждане

Аудио изход

3.5 мм stereo, вградени говорители

Формати за книги

ePub, Mobi, PRC, RTF, TXT, PDF, FB2, djvu, Adobe DRM 9.1

Формати за изображения

JPEG, BMP, PNG, TIFF

Формати за архиви

NA

Формати за музика

MP3

G-сензор

не

Тъчскрин

да (Wacom)

Безжична връзка

WiFi

Цветове на корпуса

бял

Габаритни размери

270 x 188 x 11,5 мм

Тегло

662 гр.

Diva                      (Diva E6 Pro)                    299 лв. 

Diva E6 Pro е първият четец за електронни книги с eInk екран произведен за българска фирма.

Допълнителни функции:

 • Маркери (Bookmarks). Сложете във всяка книга до 5 маркери.
 • Ръчно или автоматично прелистване на страниците (интервал от 30 до 150 секунди)
 • Завъртане съдържанието на книгата (Portret/Landscape)
 • Промяна на размера на шрифта
 • Меню на български.

Технически данни:

Дисплей

6? E Ink® 800?600 (стъклен)

Цветност (нива на сиво)

8

Процесор

N/A

Оперативна памет

N/A

Flash-памет

4 GB

Интерфейс

micro USB 2.0

Слот за памет

micro SD (SDHC до 16GB)

Акумулатор

Li-Ion (1400 mAh) до 6000 прелиствания с едно зареждане, 20 часа в музикален режим

Аудио изход

3.5 мм stereo

Формати за книги

PDF, HTML, TXT, FB2EPUB, EPUB с DRM, PDB

Формати за изображения

JPEG, BMP

Формати за архиви

не

Формати за музика

MP3, WMA, WAV, OGG, FLAC

G-сензор

да

Тъчскрин

не

Безжична връзка

не

Цветове на корпуса

черен

Габаритни размери

172.5 x 120,6 x 9 мм

Тегло

200 гр.

Jinke Elektroniks                  (Hanlin)                           299 лв

 

Hanlin V3+ е наследник на много успешния и доказал се във времето e-book reader модел Hanlin V3 (Lbook V3, EzReader 6?). С малките си размери и тегло той е идеално устройство за четене на електронни книги и слушане на музика както у дома така и навън.

Допълнителни функции:

 • „Любими“ (Favorites). Запазване на най-често четените книги.
 • Прелистване. Бърз избор на желана страница.
 • Бърз достъп до последните 8 посетени книги.
 • Маркери (Bookmarks). Сложете във всяка книга до 30 маркери.
 • Търсене. Бързо намиране на желаната думи или части от думи в текста на книгата.
 • Завъртане съдържанието на книгата (Portret/Landscape)
 • Промяна на шрифта и размера на шрифта за книги в FB2TXTRTFHTMLDOC и CHM формат.
 • Смяна на шрифта, размера на шрифта, разстояние между редовете и белите полета.
 • Меню на български.

Технически данни:

Дисплей

6? E Ink® 800?600 (стъклен)

Цветност (нива на сиво)

16

Процесор

Samsung® Аrm9 400MHz

Оперативна памет

64 MB

Flash-памет

512 MB

Интерфейс

miniUSB 2.0

Слот за памет

SD (SDHC до 16GB)

Акумулатор

Li-Ion (950 mAh) до 8000 прелиствания с едно зареждане

Аудио изход

3.5 мм stereo

Формати за книги

PDF, DOC, WOLF, HTML, TXT, CHM, FB2, Djvu, PPT, EPUB, LIT, PRC, MOBI

Формати за изображения

JPEG, BMP, PNG, GIF, TIFF

Формати за архиви

ZIP, FB2.zip

Формати за музика

MP3

G-сензор

не

Тъчскрин

не

Безжична връзка

не

Цветове на корпуса

черен

Габаритни размери

184 x 120,5 x 9.9 мм

Тегло

220 гр.

 Bookeen                 (Cybook Orizon)                   299 лв.

Cybook Orizon се явява представител на новата генерация четци за електронни книги. Това е първото устройство с eInk мултитъчскрийн дисплей позволяващ да се променя размера на шрифта бързо и лесно по време на четене.

Допълнителни функции:

 • Интуитивен тъчскрийн интерфейс – увеличаване/намаляване на шрифта, завъртане на екрана, прелистване;
 • Достъп до всички уеб сайтове без ограничения;
 • Добавяне на “Отбелязки” (Bookmarks);
 • Подчертаване на пасажи от текста;
 • Добавяне на бележки към текста;
 • Възможност за избор на вида на прерисуване на екрана – през черно/само текста;
 • Нощен режим на четене – бели букви на черен фон;
 • Бърз достъп до последната четена книга;
 • Виртуална клавиатура за въвеждане на текст,;
 • Aвтоматично / ръчно завъртане съдържанието на книгата (Portret/Landscape)
 • Смяна на шрифта и размера на шрифта (7 шрифта, 12 размера).

Технически данни:

Дисплей

6? SiPix®, 167 dpi, 600 x 800 pixels, мултитъч

Цветност (нива на сиво)

16

Процесор

ARM926EJS 400MHz

Оперативна памет

N/A

Flash-памет

2 GB

Интерфейс

microUSB

Слот за памет

microSDHC (до 8GB)

Акумулатор

Li-Polymer до 10 000 прелиствания с едно зареждане

Аудио изход

не

Формати за книги

ePUB/PDF (с и без DRM), TXT и HTML

Формати за изображения

JPEG, PNG, GIF

Формати за архиви

не

Формати за музика

не

G-сензор

да

Тъчскрин

мултитъч

Безжична връзка

Wi-Fi (802. 11 b/g/n), Bluetooth (2.1+EDR)

Цветове на корпуса

бял, черен

Габаритни размери

125,7 x 189,8 x 7,6 мм

Тегло

245 гр.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Comments

 1. I think this is one of the most significant
  info for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on few
  general things, The web site style is perfect, the articles is really excellent : D.
  Good job, cheers

 2. I am in fact happy to glance at this web site posts which consists of plenty of useful facts, thanks for
  providing such information.
  buy esse cigarettes online
  sale cigarettes

 3. I think the admin of this site is really working hard in support of his web page, as here
  every stuff is quality based stuff.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>